Från Corporate Social Responsibility till Human Social Responsibility
2017-03-06
Jag läser en bloggtext av Rachel Hutchisson ( http://npengage.com/social-good/the-era-of-corporate-social-responsibility-is-ending-why-thats-a-good-thing/ ) som vänder på perspektiven när det gäller det begrepp som blivit synonymt med företags sociala ansvar i samhällsutvecklingen – Corporate Social Responsibility (CSR). Hon menar att CSR är ett koncept som begränsar idén om det sociala ansvaret till stora bolag med global räckvidd. Jag googlar på CSR och ser att det verkar stämma: de företag som är medlemmar i till exempel CSR Sweden har namn som Axfood, Danske Bank och E.on. Jag får dessutom upp flera svenska biståndsorganisationer som tar del av storföretagens sociala ansvarskänsla när det gäller sin verksamhet i Syd.
CSR i den här tappningen har visat sig vara begränsande och exkluderande, menar Hutchisson. Hennes poäng är att Corporate Social Responsibility borde gälla alla sorters näringsidkare – inklusive småföretagare, kooperativ och kommunala bolag. Studier visar att människor idag föredrar arbetsgivare med hög svansföring när det gäller socialt ansvar. Varför inte låta medarbetarna vara med och skapa varumärkets sociala profil utifrån deras vilja att ta ansvar, med bäring på den sociala situationen där de bor och verkar? Om vi talar om Human Social Responsibility kan vi låta medarbetarna ta ledningen i att definiera vad det sociala ansvaret innebär i den egna verksamheten, menar Hutchisson.
Hans Rosling pekade på att ojämlikheten idag är större inom länder än mellan länder. Företagens sociala ansvar behöver därför bli ett ansvarstagande inte bara gentemot människor som är marginaliserade i andra länder. Begreppet behöver omfatta en medmänsklighet och vilja att också göra skillnad för de utsatta människor som finns omkring oss där vi bor. En Human Social Responsibility-strategi som får formas utifrån medarbetarnas engagemang i den egna kommunen eller stadsdelen kan dessutom resultera i ett lokalt delat socialt ansvar mellan företag, kommunal förvaltning och civilsamhället.
När jag skrivit såhär långt inser jag plötsligt att det är precis det som har förutsättningar att hända i Tynnered, Göteborg, där jag följeforskar ett arbete som bedrivs av Rädda Barnen. Rädda Barnen har här tagit initiativ till ett lokalt partnerskap baserat på liknande tankar om Human Social Responsibility (utan att kalla det så), med målet att i samverkan mellan lokala företag, kommunal förvaltning och civilsamhället hitta långsiktigt socialt hållbara lösningar inte bara för utan också tillsammans med barn och vuxna som bor i socialt och ekonomiskt marginaliserade bostadsområden.
/Gabriella
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!